Mercer Family KitchenMarch 2014

A great space to entertain and spend time with their children and pet was the dream kitchen for the Mercer family.

What I know to be true is that, as a designer, I need to back up the dream and start with some detective work:  how are they living and functioning in the current space?  How did they want to function within a new space?  Who was going to be using the room?  What are common traffic patterns?  What was the feel of the other rooms in the home, and was this new room to stand out or fit it?

With good research in hand, we got underway.  First step:  remove two walls to create a more social space. Next, we focused on how we could create a really warm, natural look that they loved.  We chose wood grain cabinets and beautiful wide-plank oak flooring.

Although there was budget for granite or quartz surfaces, the Mercers preferred laminate for their countertops as they like how it feels warmer to the touch.  Additionally, if something breakable was dropped on the counter,  it would most likely remain intact.  The laminate we chose, however, looks like granite. You’d be surprised how many people mistake these new laminate styles, with their great pattern and colour, for the real thing!

The home’s modern feel included straight lines, so we carried this through into the kitchen.  Because ‘modern’ can sometimes have a cool feel, we warmed up the space with some great colour choices.

The renovated family kitchen matches the dream:  its generous space and good flow holds any social occasion beautifully, and the colours and textures reflect all the warmth of the Mercer family members.

+ Read the client testimonial

#1 - Creating the Space #2 - Same Space; MUCH Different
With a dream of 'expansive space' in the family kitchen, the two walls that shapped a small dining room, were removed. With the two walls removed, a generous space appeared, as did two large windows both offering stunning views.
#3 - Heightened Ceiling #4 - Exposure
The kitchen's dropped sunlight ceiling visually created the effect of a low ceiling, which made the original space seem even more closed in. Recessed potlights were the perfect solution. By removing the walls, the beautiful cedar ceiling in the living area is now fully visible from the kitchen.
#5 - Opening Up #6 - Functional Beauty
The upper cabinet in the original layout was yet another visual element that broke up the flow of this room. The open expanse allowed for a design feature that the family really appreciates: a computer workspace right in front of a beautiful view!
#7 - Disjointed Space #8 - United Flow
The poorly positioned 'desk' area was being used as a catch-all on top, and a cover for storage below. Not the best use of space. The centralized island provides much improved flow, and the generous drawers provide ample storage.